Zakrzep żył siatkówki oka - patomechanizmy ze szczególnym uwzględnieniem młodszych pacjentów - Zawisza, Wojciech (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2024)
Zakrzep żył siatkówki jest jedną z częstszych chorób oka i prowadzi do znacznego upośledzenia narządu wzroku. Leczenie nie zawsze daje poprawę ostrości widzenia i dlatego tak ważne jest zrozumienie patomechanizmów wywołujących zakrzep. Celem tej pracy jest przedstawienie najważniejszych informacji na temat czynników, które mają wpływ na wystąpienie zakrzepu, ze szczególnym uwzględnieniem młodszej grupy pacjentów.