Poziom współpłacenia - Bogusławski, Stefan (Menedżer Zdrowia, 2006)
Struktura zużycia leków kształtowana jest przez kilka czynników. Obok epidemiologii i dostępu do opieki zdrowotnej, duże znaczenie ma koncentracja terapii wysokospecjalistycznych w niektórych ośrodkach w kraju (np. związanych z onkologią czy transplantologią). Zużycie leków z określonych grup jest tam wyższe, ponieważ pacjenci realizują recepty zaraz po wyjściu od konsultującego lekarza, a nie zaś w miejscu zamieszkania.