Czy leki z grup NLPZ i NOAC można stosować jednocześnie – stanowisko kardiologa - Sasinowski, Caroline; Tomaszuk-Kazberuk, Anna (Lekarz POZ, 2024)
Doustne leki przeciwkrzepliwe niebędące antagonistami witaminy K (NOAC) mają według aktualnych wytycznych najwyższą klasę zaleceń w prewencji powikłań zakrzepowo-zatorowych u pacjentów z migotaniem przedsionków i w leczeniu żylnej choroby zakrzepowo--zatorowej. Istnieją nieliczne sytuacje, w których antagoniści witaminy K (VKA), tzw. leki starej generacji, są lekami z wyboru. Niezależnie od tego, który lek jest stosowany, konieczna jest rozwaga w sytuacji, kiedy pacjent jednocześnie przyjmuje środki przeciwbólowe lub przeciwzapalne, szczególnie z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Znajomość interakcji pozwala na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia poważnych działań niepożądanych wynikających z jednoczesnego stosowania leków przeciwzakrzepowych i przeciwbólowych. W pracy omówiono praktyczne aspekty stosowania leków przeciwkrzepliwych u pacjentów wymagających jednoczesnego leczenia przeciwbólowego.