Lista strachów (Menedżer Zdrowia, 2006)
Co piąty Europejczyk uważa, że jest źle poinformowany o stanie swojego zdrowia, chorobach i o dostępnej profilaktyce. Oprócz lekarzy – zdaniem mieszkańców Starego Kontynentu – jednym z najlepszych źródeł informacji na temat dolegliwości i sposobów ich leczenia są… farmaceuci – wynika z sondażu Reader’s Digest Europe Health. Tylko 17 proc. respondentów uznaje, że są bardzo dobrze poinformowani o swoich dolegliwościach i sposobach ich leczenia. Najlepiej poinformowani czują się Szwajcarzy i Niemcy (odpowiednio 39 proc. i 34 proc. wskazań w tych krajach).