W informatyce jak na wojnie - Prętki, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2006)
Dla pracowników firmy programistycznej QBS - Software Leader inspiracją w pracy jest legenda armii 300 Spartan, którzy pod Termopilami powstrzymali wielotysięczną armię Persów. Inspiracja nieprzypadkowa jeśli spojrzeć na dokonania warszawskich programistów.