Jałowy problem - Ponikło, Witold (Menedżer Zdrowia, 2006)
W 2002 r. badałem stan centralnych sterylizatorni w jednym z województw. 27 z 49 szpitali zadeklarowało wówczas, że ma taką jednostkę organizacyjną. Aż w 11 z nich w rażący sposób nie przestrzegano jednak obowiązujących wówczas standardów, 11 wymagało modernizacji, a tylko w 5 (18,5 proc.) placówkach sterylizatornie spełniały wszystkie wymogi stawiane tego typu jednostkom.