Witrektomia w przypadku pełnościennego otworu w plamce powstałego podczas leczenia wysiękowego zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem afliberceptem - Nowosielska, Agnieszka (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2024)
U mężczyzny, lat 72, leczonego afliberceptem w związku z wysiękowym zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem (age related macular degeneration – AMD) w oku lewym rozwinął się otwór w plamce po drugiej iniekcji tego preparatu. Pojawienie się dodatkowo otworu w plamce spowodowało nagłe pogorszenie widzenia w oku lewym. Pacjent zdecydował się na operację otworu w plamce w oku lewym. W związku ze współistniejącą zaćmą wykonano fakoemulsyfikację soczewki, a następnie witrektomię z usunięciem błony granicznej wewnętrznej (internal limiting membrane – ILM) oraz tamponadą SF6. W wyniku zabiegu uzyskano zamknięcie otworu w plamce oraz poprawę widzenia w zakresie, na jaki pozwalało współistniejące uszkodzenie plamki w przebiegu wysiękowego AMD. Po zabiegu chirurgicznym kontynuowano leczenie wysiękowego AMD w lewym oku afliberceptem. Okres obserwacji wynosił 4 lata. Przez ten czas ostrość wzroku pozostała na poziomie 0,2 i jest stabilna.