Zapalenie wnętrza gałki ocznej o etiologii Listeria monocytogenes – opis przypadku o dobrym rokowaniu - Grad, Milena; Duda, Patrycja; Terelak-Borys, Barbara; Czapczyńska, Edyta; Grabska-Liberek, Iwona (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2024)
Endogenne zakażenie wnętrza gałki ocznej o etiologii Listeria monocytogenes występuje niezwykle rzadko, głównie u pacjentów z obniżoną odpornością. W pracy przedstawiono przypadek wewnątrzgałkowej infekcji tym patogenem u pacjentki chorującej na szpiczaka plazmocyto-wego. Zakażenie wnętrza gałki zamanifestowało się pierwotnie jako ostre zapalenie odcinka przedniego błony naczyniowej. Wynik badania bakteriologicznego płynu z komory przedniej potwierdził etiologię L. monocytogenes, natomiast posiewy krwi oraz ciała szklistego były ujemne. Rekomendowana w takich przypadkach skojarzona terapia ampicyliną ogólnie i wankomycyną w postaci iniekcji do komory ciała szklistego za-kończyła się całkowitym ustąpieniem stanu zapalnego i powrotem pełnej ostrości wzroku.