Analiza powikłań operacji z użyciem taśm IVS stosowanych do leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu - Surkont, Grzegorz; Wlaźlak, Edyta; Stetkiewicz, Tomasz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: Celem pracy była analiza powikłań, które wystąpiły podczas i po operacjach z użyciem taśmy IVS, wykonanych w Klinice Ginekologii i Onkologii Ginekologicznej I Katedry Ginekologii i Położnictwa Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Materiał i metody: Prospektywnymi badaniami objęto pierwszych 110 zabiegów wykonanych przez 3 operatorów u kobiet z objawami WNM II i III stopnia, u których nie stwierdzano objawów parć naglących oraz dużego stopnia uszkodzenia bocznego pochwy. Diagnozę stawiano na podstawie wyników badania uroginekologicznego (wg kwestionariusza) oraz urodynamicznego. Wyniki: Wśród powikłań, które wystąpiły u 19 pacjentek (17,27%) stwierdzono: krwawienia do przestrzeni Retziusa, reakcje na materiał obcy (erozje), infekcje dolnych dróg moczowych, zaleganie moczu po mikcji, parcia naglące de novo . Brak perforacji pęcherza moczowego wśród naszych pacjentek mógł wynikać z dokładnej hydrodessekcji przestrzeni załonowej, plastikowego zakończenia igły IVS oraz delikatnego jej wprowadzania. Wysoki odsetek erozji pochwy (4,54%) mógł mieć związek z krzywą uczenia się, jak i rodzajem zastosowanej taśmy. Wnioski: 1. Operacja z użyciem taśmy IVS jest obarczona niewielkim ryzykiem powikłań, nawet podczas pierwszych zabiegów. 2. Dokładna hydrodessekcja przestrzeni załonowej, plastikowe zakończenie igły IVS oraz delikatne jej wprowadzanie zmniejsza ryzyko perforacji pęcherza moczowego podczas zabiegu. 3. Zakładanie taśmy bez kontroli próby kaszlowej zmniejsza ryzyko nadkorekcji i zalegania moczu po mikcji