Produkty lecznicze roślinne w chorobach układu oddechowego – STANowisko Polskiego towarzystwa FITOterapii – STANFITO PULMO II - Doniec, Zbigniew; Krauze-Baranowska, Mirosława; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Kuchar, Ernest; Fecka, Izabela; Sybilski, Adam; Woroń, Jarosław; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2025)
W pracy dokonano przeglądu produktów leczniczych roślinnych stosowanych w chorobach infekcyjnych układu oddechowego. Ze względu na wielokierunkowe efekty działania biologicznego zawartych w nich roślinnych substancji czynnych (aktywność przeciwzapalna, antyoksydacyjna, przeciwdrobnoustrojowa, przeciwkaszlowa, moczopędna i in.) mają one właściwości łagodzące nasilenie objawów, zmniejszają ich częstość i w efekcie pozwalają na skrócenie czasu trwania choroby i zmniejszenie ryzyka powikłań. Niektóre z nich mają dodatkowe właściwości immunomodulujące, wspomagające naturalne mechanizmy odpornościowe.