Miejsce leczenia skojarzonego opartego na rosuwastatynie (z kwasem acetylosalicylowym lub ezetymibem) w postępowaniu z pacjentami z wysokim oraz bardzo wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym w Polsce. Stanowisko ekspertów Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego 2025 - Banach, Maciej; Surma, Stanisław; Bielecka-Dąbrowa, Agata; Gierlotka, Marek; Główczyńska, Renata; Jankowski, Piotr; Jóźwiak, Jacek; Kubica, Jacek; Streb, Witold; Szymański, Filip M.; Tomasik, Tomasz; Gil, Robert (Lekarz POZ, 2025)
Zaburzenia lipidowe to najczęściej występujący w Polsce czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego o etiologii miażdżycowej (atherosclerotic cardiovascular disease – ASCVD). W naszym kraju ASCVD odpowiadają nawet za 200 tys. zgonów rocznie. Liczby zawałów i udarów sięgają po 80 tys. rocznie, a 25% osób umiera w ciągu 3 lat po zawale serca. Pomimo dostępności leków poziom kontroli stężenia cholesterolu frakcji LDL (low-density lipoprotein cholesterol – LDL-C) jest niski i wynosi zaledwie ok. 20% wśród pacjentów z wysokim i bardzo wysokim ryzykiem. Osoby te często wymagają skojarzonego leczenia hipolipemizującego zawierającego silną statynę (rosuwastatynę) i ezetymib. Co więcej, w Polsce nawet kilka milionów pacjentów – ze względu na ryzyko i wskazania – wymaga jednocześnie leczenia hipolipemizującego i przeciwpłytkowego (kwas acetylosalicylowy). Preparaty złożone (single pill combination – SPC) poprawiają stosowanie się pacjentów do zaleceń (adherence) i osiąganie celów terapeutycznych, a także umożliwiają większą redukcję incydentów sercowo-naczyniowych oraz śmiertelności. Niniejszy dokument ekspercki przygotowany pod patronatem Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego jest praktyczną rekomendacją, jak skuteczniej leczyć pacjentów, którzy mają wskazania do terapii hipolipemizującej i przeciwpłytkowej, z zastosowaniem preparatów złożonych opartych na rosuwastatynie (z ezetymibem lub kwasem acetylosalicylowym).