Zakażenie twarzy z zajęciem struktur oczodołu o etiologii Streptococcus pyogenes – analiza spektrum przypadków na podstawie przebiegu klinicznego - Karaś-Marczak, Alicja; Kokot, Witold; Długońska, Agnieszka; Kokot, Aleksandra (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2025)
Celem publikacji jest przedstawienie toku diagnostyki i leczenia pacjentów z szybko rozwijającym się zapaleniem tkanek miękkich twarzy, najczęściej wywołanym przez patogeny paciorkowców β-hemolizujących typu A, ze szczególnym uwzględnieniem zaobserwowanych powikłań okulistycznych. Głównym założeniem jest ukazanie zasadności decyzji i rozwiązań leczniczych oraz ich konsekwencji, ze zwróceniem uwagi na konieczność szybkiej interwencji chirurgicznej w przypadkach martwiczego zapalenia tkanek. Zapalenie tkanek miękkich twarzy z penetracją poza przegrodę oczodołową obejmuje przestrzeń okołogałkową oraz ograniczenia kostne oczodołu. Ten stan kliniczny wiąże się z ryzykiem poważnych powikłań dotyczących narządu wzroku. Praca jest zbiorem pięciu przypadków medycznych obserwowanych w Szpitalu św. Wojciecha w Gdańsku w latach 2022–2023. Prezentowane jednostki są zróżnicowane pod kątem nasilenia rozwoju zmian – od łagodnego przebiegu zapalenia, do szybko postępującego uszkodzenia nerwu wzrokowego, prowadzącego do trwałej, jednoocznej utraty widzenia.