Nadciśnienie tętnicze u osób w podeszłym wieku - Głuszek, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Częstość nadciśnienia tętniczego wzrasta z wiekiem i istotnie zwiększa ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych. Wartości docelowe terapii nadciśnienia tętniczego są takie same, jak u młodszych chorych (poniżej 140/90 mmHg), jednak cel ten należy osiągać znacznie wolniej, pilnie śledząc ewentualne objawy niepożądane. Przy współistnieniu choroby niedokrwiennej serca lub po udarze mózgu celem pośrednim mogą być wartości ciśnienia poniżej 160/90 mmHg. W leczeniu niefarmakologicznym podkreśla się rolę stosowania diety z ograniczeniem soli kuchennej. Wszystkie leki hipotensyjne znajdują zastosowanie w terapii nadciśnienia u osób w podeszłym wieku. W wyborze leku kierujemy się jednak współistnieniem chorób towarzyszących.