Otyłość – choroba interdyscyplinarna - Buksińska-Lisik, Małgorzata; Lisik, Wojciech; Zaleska, Teresa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Otyłość staje się światową epidemią. Z roku na rok stale wzrasta liczba osób, u których rozpoznaje się nadwagę i leczy jej następstwa. Otyłość stanowi istotny czynnik rozwoju chorób układu krążenia i oddechowego, zaburzeń metabolicznych i endokrynologicznych. Celem pracy jest przedstawienie ogólnoustrojowych powikłań otyłości.