Rekomendacje postępowania z pacjentem z przewlekłą chorobą żylną w gabinecie lekarza POZ - Krasiński, Zbigniew; Stanek, Agata; Drobnik, Jarosław (Lekarz POZ, 2025)
Przewlekła choroba żylna (PChŻ; chronic venous disease – CVD) jest narastającym problemem społecznym, który według badań dotyka około połowy dorosłej populacji. Większość pacjentów na różnych (zwykle wczesnych) etapach choroby odwiedza gabinety lekarzy POZ. Poniższy dokument został przygotowany we współpracy trzech towarzystw naukowych: Polskiego Towarzystwa Flebologicznego, Polskiego Towarzystwa Angiologicznego i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Autorom przyświecał cel, aby w zwięzły i przystępny sposób przybliżyć najważniejsze aspekty diagnostyki, profilaktyki i leczenia PChŻ. Dodatkowo przygotowano krótki kwestionariusz, który pacjent może wypełnić przed wizytą u lekarza, co wydatnie przyspieszy jej przebieg (załącznik 1).