ARTYKUŁ POGLĄDOWYHistoria badań nad toczniem rumieniowatym z uwzględnieniem najnowszych kierunków - Osmola, Agnieszka; Namysł, Jakub; Prokop, Janusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Opracowanie z zakresu historii medycyny przedstawia zarys historii badań nad etiologią, patogenezą, klasyfikacją, nomenklaturą i leczeniem tocznia rumieniowatego. Uwzględnia również najnowsze kierunki badań w tej dziedzinie.