Śmiertelna zatorowość płucna w przebiegu leczenia zatrucia kwetiapiną przez dożylny wlew emulsji tłuszczowej – opis przypadku - Kwiatkowska, Magdalena; Fudalej, Marcin; Siwińska, Agnieszka; Skowronek, Rafał (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2025)
W przypadku ostrego zatrucia lekami lipofilnymi, takimi jak np. leki przeciwpsychotyczne, w leczeniu może zostać zastosowany alternatywnie wlew powszechnie stosowanej do żywienia pozajelitowego substancji tłuszczowej. W pracy przedstawiono przypadek kobiety leczonej z powodu schizofrenii, która została przyjęta do szpitala po zażyciu w celach samobójczych leków: kwetiapiny i arypiprazolu. Do leczenia włączono m.in. wlew Intralipidu – preparatu zarejestrowanego i przeznaczonego do żywienia pozajelitowego. W ciągu następnych minut i godzin nie obserwowano jednak poprawy stanu ogólnego pacjentki. W kolejnych godzinach rozwinęły się objawy niewydolności wielonarządowej i doszło do zgonu. Na podstawie zebranych danych ustalono, że bezpośrednią przyczyną zgonu była narastająca niewydolność wielonarządowa z dołączającą się masywną zatorowością tłuszczową płuc. Zdaniem autorów w każdym przypadku osoby zmarłej leczonej z powodu zatrucia lekami lipofilnymi należy przeanalizować, czy zastosowano leczenie przez dożylny wlew emulsji tłuszczowej.