Współczucie – fundament opieki paliatywnej - Pasierski, Tomasz; Doroszewska, Antonina; Krysa, Krzysztof J. (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2025)
Artykuł stanowi przegląd narracyjny pojęcia „współczucie” i jego miejsca w opiece paliatywnej. Pojęcie to jest głębsze niż „empatia”, gdyż obejmuje również wolę przyjścia z kompetentną pomocą pacjentowi. Przeciwnicy współczucia akcentują natomiast jego negatywny wpływ na obiektywny osąd lekarski oraz związane z nim ryzyko wypalenia emocjonalnego. Szczególną rolę odgrywa współczucie w opiece pod koniec życia, kiedy dochodzi do największej kumulacji cierpienia. Nauczanie współczucia opiera się zarówno na rozwoju wyobraźni, jak i wzmacnianiu posiadanej empatii.