Analiza metylacji wysp CpG w odcinkach promotorowych genów p16 i p15 w czerniaku złośliwym skóry i gałki ocznej - Mackiewicz, Andrzej; Kwiatkowska, Eliza; Gmyrek, Grzegorz; M. Lamperska, Katarzyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Zmiany w obrębie chromosomowego locus 9p21 występują w wielu typach nowotworów, obejmując również czerniaka złośliwego. W tym obszarze zlokalizowane są 2 geny supresorowe: p16 (CDKN2A) i p15 (CDKN2B). Zmiany ekspresji tych genów mogą być spowodowane przez: homozygotyczne i heterozygotyczne delecje, mutacje punktowe lub metylację odcinków promotorowych. W Zakładzie Diagnostyki i Immunologii Nowotworów analizowano 110 przypadków czerniaka złośliwego skóry i gałki ocznej. W żadnym z przypadków nie wykryto metylacji wysp CpG w genach p16 i p15. Wydaje się zatem, że proces metylacji wysp CpG w odcinkach promotorowych nie jest głównym mechanizmem wyciszania ekspresji obu genów w czerniaku złośliwym skóry i gałki ocznej.