Arginaza w surowicy chorych na raka piersi jako czynnik pozwalający rozpoznać chorobę i określić jej zaawansowanie - Luboiński, Grzegorz; Szkop, Iwona; Kamińska, Janina; Porembska, Zofia (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
U 150 kobiet zgłaszających się z patologią w obrębie gruczołu piersiowego oznaczano poziom arginazy, ASPAT, ALAT, LDH, GGTP, IL-6 i Ca 15,3. Stwierdzono, że arginaza jest najbardziej czułym i najtańszym markerem raka piersi. Ocena przydatności arginazy w monitorowaniu przebiegu i skuteczności leczenia wymaga dalszych badań.