Kardiochirurgia wad wrodzonych Operacja metodą Rossa 4-letniego pacjenta ze złożoną wadą zastawki aortalnej i bakteryjnym zapaleniem wsierdzia po epizodzie krwawienia śródmózgowego - Bartkowski, Rafał; Wojtalik, Michał; Sharma, Girish; Henschke, Jacek; Piaszczyński, Maciej; Westerski, Przemysław; Wodziński, Andrzej; Mrówczyński, Wojciech; Neirotti, Roberto (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2005)
Wstęp: Dotychczas nie ustalono optymalnej metody leczenia chirurgicznego dzieci z wadami zastawki aortalnej. Pod uwagę brane są dwie możliwości: wymiana zastawki na mechaniczną lub operacja sposobem Rossa. Pacjenci z bakteryjnym zapaleniem wsierdzia coraz częściej są operowani tą drugą metodą, by uniknąć ryzyka wegetacji bakteryjnej, która mogłaby się ponownie pojawić po wszczepieniu mechanicznej zastawki aortalnej. Cel: Prezentacja 4-letniego pacjenta operowanego sposobem Rossa i ocena skuteczności metody w tym przypadku. Materiał i metodyka: Prezentujemy 4-letniego pacjenta z dwupłatkową zastawką aortalną, u którego rozwinęło się bakteryjne zapalenie wsierdzia i doszło do epizodu krwawienia śródmózgowiowego. Dziecko operowano metodą Rossa i wszczepiono mu zastawkowy ksenograft wołowy Contegra w pozycję płucną. Wyniki: Pacjent został rozintubowany w 1. dobie po zabiegu. Wyniki badania echokardiograficznego: zastawka neoaortalna 1,6 cm; V maks. 0,86; V min 0,57; PG maks. 3,0 mmHg; PG min: 1,6 mmHg; VTI 0,112; śladowa niedomykalność. Zastawka neopłucna – ksenograft: 1,43 cm; MFV=1,3 m/s; V min 0,89 m/s; PG maks. 6,76; PG min 3,65 mmHg. Lewa komora: 3,0/2,16 cm, EF=58%. Wnioski: Wczesny wynik zabiegu Rossa przeprowadzanego u dziecka po przebytym bakteryjnym zapaleniu wsierdzia i krwawieniu do ośrodkowego układu nerwowego zachęca do stosowania takiej metody leczenia w podobnych przypadkach.