Doustny semaglutyd w leczeniu pacjentów z cukrzycą typu 2 – skuteczność i mechanizm działania - Łosiowska, Anna; Gręblowski, Piotr; Zawodnik, Daria; Kłoda, Karolina (Lekarz POZ, 2025)
Doustny semaglutyd należy do grupy analogów glukagonopodobnego peptydu 1 (GLP-1) i jest stosowany w leczeniu pacjentów z cukrzycą typu 2. Chorzy stosujący ten lek uzyskują poprawę kliniczną poprzez jego działanie normoglikemizujące, wspomaganie redukcji masy ciała oraz działanie nefroprotekcyjne. Semaglutyd wykazuje również szereg innych właściwości, które mogą korzystnie wpływać na organizm pacjenta, w tym zapobiegać progresji i zaostrzeniom powikłań oraz chorób współistniejących, a nawet zmniejszyć ryzyko sercowo-naczyniowe, w tym ryzyko zgonu. Artykuł przybliża mechanizm działania semaglutydu, jak również opisuje skuteczność jego formy do stosowania doustnego.