Program szczepień przeciw HPV w szkołach – rola POZ w realizacji Narodowej Strategii Onkologicznej - Guzanowski, Łukasz (Lekarz POZ, 2025)
Celem pracy jest przedstawienie roli lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) w realizacji programu szczepień przeciw wirusowi brodawczaka ludzkiego ( human papillomavirus – HPV) w środowisku szkolnym w ramach Narodowej Strategii Onkologicznej na lata 2020–2030, a także przedstawienie aktualnego stanu realizacji programu z perspektywy POZ, wskazanie trudności organizacyjnych i sformułowanie praktycznych rekomendacji. Powszechny program szczepień przeciw HPV jest realizowany w Polsce od 1 czerwca 2023 r. W odpowiedzi na niskie wskaźniki wyszczepialności w grupie docelowej do realizacji programu włączono placówki oświatowe. Od 1 września 2024 r. szczepienia są wykonywane w szkołach, które nawiązały współpracę z miejscowymi poradniami POZ. Program jest elementem Narodowej Strategii Onkologicznej na lata 2020–2030 – kompleksowego dokumentu określającego systemowe kierunki działań państwa w zakresie profilaktyki, diagnostyki i leczenia chorób nowotworowych. Dotychczasowy poziom wyszczepialności jest niski, ale doświadczenia pierwszych miesięcy wdrażania wskazują na duży potencjał modelu szkolnego. Szczepienia przeciw HPV jako element profilaktyki onkologicznej mają udowodnioną skuteczność i szerokie poparcie w danych populacyjnych. Ich skuteczna realizacja w Polsce zależy od zaangażowania POZ i szkół, a także systemowego wsparcia organizacyjnego i informacyjnego. Właściwie prowadzona edukacja, jasna komunikacja i współpraca systemowa mogą się przełożyć na realny wzrost wyszczepialności.