Równowaga mikrobioty skóry w leczeniu trądziku – rola preparatów miejscowych i nowych strategii terapeutycznych - Czaplicka, Anna; Walecka, Irena (Lekarz POZ, 2025)
Trądzik pospolity ( acne vulgaris ) jest przewlekłą chorobą zapalną o wieloczynnikowej patogenezie, dotykającą głównie młodzież i coraz liczniejszą grupę dorosłych pacjentów. Nowoczesne badania wskazują na istotną rolę zaburzeń mikrobioty skóry, zwłaszcza dysbiozy z przewagą patogennych filotypów Cutibacterium acnes , w inicjowaniu i podtrzymywaniu procesu chorobowego. Tradycyjne metody leczenia, w tym długo stosowana antybiotykoterapia, niosą ze sobą ryzyko rozwoju oporności bakteryjnej i negatywne zmiany w składzie mikrobiomu, co ogranicza ich skuteczność i bezpieczeństwo terapeutyczne. W odpowiedzi na te wyzwania rozwijane są innowacyjne strategie terapeutyczne oparte na modulacji mikrobioty, w szczególności ingerencja w zjawisko quorum sensing i ograniczenie tworzenia biofilmu przez C. acnes . Jedną z takich obiecujących form terapii, której skuteczność została potwierdzona w badaniach klinicznych, jest kompleks biotechnologiczny zawierający lizat Camellia sinensis i Morinda citrifolia . Przedstawione dane podkreślają znaczenie holistycznego podejścia do terapii trądziku, łączącego tradycyjne leczenie z nowoczesnymi metodami modulacji mikrobioty, co może stanowić przyszłość skutecznego i bezpiecznego leczenia tej powszechnej choroby skóry.