Leczenie farmakologiczne bezsenności w medycynie paliatywnej - Pomykała, Katarzyna; Sulerzycki, Maciej; Floriańczyk, Agnieszka; Pałuchowski, Michał; Dumański, Szymon; Giemza, Katarzyna; Krysa, Krzysztof; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2025)
Bezsenność jest powszechnym problemem wśród pacjentów objętych opieką paliatywną, który znacząco obniża jakość ich życia. W leczeniu tej dolegliwości wykorzystuje się zarówno metody farmakologiczne, jak i niefarmakologiczne. W pracy omówiono formy leczenia farmakologicznego bezsenności w medycynie paliatywnej. Do najczęstszych leków stosowanych u pacjentów cierpiących z powodu bezsenności należą benzodiazepiny, „zetki” i leki przeciwdepresyjne. Oprócz tego w problemach ze snem odgrywają rolę także opioidy, leki przeciwpsychotyczne, takie jak kwetiapina, arypiprazol czy olanzapina oraz melatonina. Nie do końca poznaną grupą substancji są kannabinoidy, które mogą stanowić alternatywę dla leków starszej generacji. Wciąż brakuje badań, które jednoznacznie określiłyby ich skuteczność i bezpieczeństwo u pacjentów w opiece paliatywnej. W leczeniu bezsenności w tej grupie osób należy zwrócić uwagę na interakcje między lekami, a także szereg działań niepożądanych, w tym rozwinięcie tolerancji i uzależnienie. Wprowadzenie dodatkowej terapii należy rozważyć z ostrożnością i ocenić stosunek korzyści do ryzyka u każdego pacjenta w sposób indywidualny.