Fatalne skutki chemseksu na przykładzie zatrucia MDMA i sildenafilem („sexstasy”) z terenu Górnego Śląska - Skowronek, Rafał (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2025)
Przyjmowanie środków psychoaktywnych w celu zainicjowania i/lub poprawy jakości stosunku seksualnego (chemseks) stanowi realne zagrożenie toksykologiczne dla osób stosujących tego typu praktyki. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji łączenia kilku substancji psychoaktywnych, które mogą wchodzić ze sobą w złożone interakcje. Celem autora jest prezentacja wybranego przypadku z własnej praktyki medyczno-sądowej, w którym łączenie substancji psychoaktywnych: 3,4-metylenodioksymetamfetaminy (MDMA) i sildenafilu („sexstasy”) z aktywnością seksualną zakończyło się fatalnie. Głównym celem stosowania takiej mieszaniny jest znoszenie skutków ubocznych jednego specyfiku przez drugi – niwelowanie negatywnego wpływu MDMA na erekcję mężczyzny przez sildenafil i potęgowanie wrażeń zmysłowych z jednoczesnym znoszeniem uczucia zmęczenia przez MDMA. W praktyce klinicznej ważna jest odpowiednia edukacja pacjentów i uświadamianie im zagrożeń związanych z chemseksem.