Zgorzel gazowa kończyn dolnych jako powikłanie po radioterapii raka odbytnicy - Gruszczyńska, Anna; Reweda-Kwiatkowski, Konrad; Waloryszak, Arkadiusz; Kowalik, Krzysztof; Kołaczyk, Katarzyna; Hetman, Katarzyna; Gajek, Bartosz; Smogór, Martyna; Modrzejewski, Andrzej (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2025)
Autorzy prezentują przypadek 83-letniego mężczyzny po resekcji odbytnicy przeprowadzonej z powodu nowotworu złośliwego. Na dalszych etapach postępowanie terapeutyczne uzupełniono o radioterapię oraz chemioterapię, a w późniejszym okresie u pacjenta w wyniku leczenia radioterapeutycznego powstała przetoka jelitowo-podskórna odbytnicy. W badaniu tomografii komputerowej stwierdzono niewielką ilość płynu oraz obecność patologicznych zbiorników płynowych zlokalizowanych międzymięśniowo i międzypowięziowo oraz dużą ilość pęcherzyków gazu i przestrzeni powietrznych na wysokości lewego pośladka. Poniżej poziomu krętarza lewego występowała masywna rozedma tkanek miękkich uda, kolana i podudzia oraz częściowo stopy. Stan pacjenta mimo leczenia stopniowo się pogarszał, ostatecznie doprowadzając do zgonu. Autorzy dokonali przeglądu światowego piśmiennictwa i w odniesieniu do przedstawionego przypadku omawiają rzadkie powikłanie radioterapii, jakim jest zgorzel gazowa kończyn dolnych.