Analiza czynników prognostycznych u chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca z przerzutami do kości - Brzozowska, Anna; Grzybowska, Ludmiła; Mazurkiewicz, Maria; Mazurkiewicz, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Celem pracy była ocena wpływu wybranych czynników prognostycznych na czas przeżycia chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca z przerzutami do kości. Badaniem objęto 82 chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca, napromienianych z powodu przerzutów do kości w Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej w latach 1990–1995. Średni czas przeżycia chorych, liczony od zakończenia radioterapii przerzutów do kości do daty zgonu wynosił 3,7 mies. Czynnikami istotnie wpływającymi na wydłużenie czasu przeżycia chorych były: przebyte leczenie raka płuca, stosowanie bifosfonianów oraz brak przerzutów odległych poza układem szkieletowym. Na długość przeżycia nie miały wpływu: wiek, płeć, obecność złamania patologicznego oraz wieloogniskowość przerzutów do kości.