Dzienny ośrodek opieki paliatywnej – brakujące ogniwo opieki paliatywnej w systemie opieki zdrowotnej - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra D.; Dzierżanowski, Tomasz; Pakosz, Artur; Zasowska-Nowak, Anna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2025)
W ramach prac nad standardami organizacyjnymi w opiece paliatywnej Zespół ds. Standardów Polskiego Towarzystwa Medycyny Paliatywnej opracował model organizacyjny dziennego ośrodka opieki paliatywnej i wspierającej. Polskie Towarzystwo Medycyny Paliatywnej zaleca, aby oprócz świadczeń opieki paliatywnej w warunkach stacjonarnych, domowych i ambulatoryjnych tworzyć ośrodki opieki dziennej, które stanowią formę pośrednią w opiece paliatywnej. Dzienny ośrodek opieki paliatywnej i wspierającej stanowi zwrot w kierunku deinstytucjonalizacji opieki medycznej i zintegrowania jej z leczeniem onkologicznym i terapiami uzupełniającymi. W dokumencie przedstawiono opracowaną przez Zespół definicję dziennego ośrodka opieki paliatywnej i wspierającej. Zaprezentowano także schemat organizacyjny, warunki udzielania świadczeń, wymogi dotyczące kwalifikacji personelu, zakres udzielanych świadczeń, procedury wykonywane w ośrodku oraz zaproponowano sposób finansowania.