Rola sylimaryny w terapii wspomagającej chorób wątroby - Wiercińska-Drapało, Alicja (Lekarz POZ, 2025)
Choroby wątroby odpowiadają za ok. 4% zgonów na świecie i pozostają poważnym problemem zdrowia publicznego. Wobec ograniczeń terapii przyczynowych rośnie znaczenie leczenia wspomagającego, w tym preparatów roślinnych. Sylimarol – preparat zawierający sylimarynę z owoców ostropestu plamistego (Silybum marianum) – jest jednym z najlepiej przebadanych leków tej grupy. Sylimaryna wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwzwłóknieniowe, a w postaci fosfolipidowej cechuje się lepszą biodostępnością. Badania kliniczne potwierdzają jej korzystny wpływ w metabolicznej stłuszczeniowej chorobie wątroby (metabolic associated liver diseases – MASLD), alkoholowej chorobie wątroby (alcoholic associated liver disease – ALD) i polekowym uszkodzeniu wątroby (drug-induced liver injury – DILI), choć dane dotyczące przeżywalności są niejednoznaczne. Badania jakościowe wykazały przewagę leków nad suplementami diety, z których wiele nie spełnia norm standaryzacji. Sylimarol ma dobry profil bezpieczeństwa i stanowi ważny element terapii wspomagającej, wymagającej dalszej oceny w badaniach wieloośrodkowych.