Brachyterapia HDR w paliatywnym leczeniu raka tchawicy - Zwierzchowski, Grzegorz; Skowronek, Janusz; Adamska, Krystyna; Świerkocki, Krzysztof; Cofta, Szczepan; Piorunek, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Cel pracy : W paliatywnym leczeniu raka tchawicy oprócz teleterapii jedną ze skutecznych metod w zwalczaniu duszności na tle obturacji tchawicy jest brachyterapia. Ze względu na umiejscowienie zmiany u niektórych chorych brachyterapia jest leczeniem z wyboru. W pracy omówiono wyniki brachyterapii HDR chorych na zaawansowanego raka tchawicy. Materiał i metody : W okresie od maja 1999 do marca 2000 r. w Wielkopolskim Centrum Onkologii leczono 15 chorych na raka tchawicy, stosując wysoką dawkę 7,5 lub 10 Gy, liczoną w odległości 1 cm od osi aplikatora. Stosowano metodę HDR, wykorzystując źródło irydu 192 (aparat GAMMAMED 12i). Wszyscy chorzy zostali zdyskwalifikowani od zabiegu oraz radykalnej radioterapii ze względu na zaawansowanie choroby. W grupie 14 chorych nowotwór naciekał jednocześnie ostrogę główną, przechodząc na jedno z oskrzeli głównych. U 7 chorych zastosowano leczenie w trzech frakcjach po 7,5 Gy, u 4 – trzy frakcje po 10 Gy, u 4 jedną frakcję 10 Gy. Chorych poddano obserwacji klinicznej oraz bronchoskopowej, oceniając remisję miejscową oraz ustępowanie duszności, kaszlu oraz krwioplucia. Wyniki : W 1 przypadku uzyskano całkowitą remisję zmian utrzymującą się ponad 6 mies., u 11 chorych remisję częściową, u 3 chorych nie uzyskano remisji w kolejnych badaniach. Subiektywna poprawa utrzymywała się w okresie 6 mies. obserwacji u 2 chorych, 3 mies. u 7 chorych. Nie stwierdzono powikłań leczenia zagrażających życiu. Wnioski : Brachyterapia HDR raka tchawicy jest bezpieczną metodą leczenia i powoduje u wielu chorych ustępowanie duszności oraz poprawę komfortu życia.