Gas station heroin – szkodliwe używanie tianeptyny na podstawie opisu przypadku - Wójcik, Jakub (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2025)
Tianeptyna jest unikatowym lekiem przeciwdepresyjnym o charakterystycznym profilu działania. Wyjątkowe działanie tianeptyny wynika ze wzmacniania wychwytu zwrotnego serotoniny, modulacji układu glutaminergicznego i promowania neuroplastyczności, a także powinowactwa do receptora opioidowego µ. Tianeptynę przez wiele lat uważano za lek o niskim potencjale uzależniającym, jednak nowe doniesienia opisujące jej wpływ na receptor opioidowy µ sugerują istotne ryzyko uzależnienia fizycznego, szczególnie u pacjentów stosujących dawki przekraczające zalecenia lekarskie. Doniesienia o pacjentach nadużywających leku i objawach odstawiennych przy próbie redukcji dawki są coraz liczniejsze. Sytuacja prawna tianeptyny na świecie jest niejednoznaczna – w niektórych krajach nie jest ona zarejestrowana jako lek. Rośnie również liczba ostrzeżeń dotyczących nieprawidłowego używania tej substancji. W artykule opisano przypadek pacjenta z początkowo dobrą reakcją na lek, która niestety szybko się pogorszyła. W efekcie pacjent stosował dawki znacznie przekraczające zalecenia medyczne. Próby odstawienia tianeptyny wiązały się z trudnymi do zniesienia objawami odstawiennymi. W praktyce klinicznej podczas stosowania tianeptyny istotne są psychoedukacja pacjentów dotycząca ryzyka nadużywania substancji oraz szczegółowy wywiad.