Ekspresja IL-6, IL-6R i gp130 w raku jasnokomórkowym nerki, tkance okołoguzowej i hodowli komórkowej* - Karczewska, Aldona; Mackiewicz, Andrzej; Mackiewicz-Wysocka, Małgorzata; Kwias, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Rak jasnokomórkowy jest najczęstszym nowotworem nerki u ludzi dorosłych. W patogenezie tego nowotworu istotną rolę przypisuje się IL-6. Do głównych funkcji tej cytokiny należą udziały w regulacji odpowiedzi immunologicznej, wzmacnianiu reakcji zapalnej oraz w krwiotworzeniu. IL-6 jest wydzielana przez monocyty, makrofagi, fibroblasty, komórki śródbłonka, limfocyty T i B, a także komórki nowotworowe różnego pochodzenia, w tym i raka nerki. Uważa się również, że IL-6 stymuluje proliferację komórek raka nerki. IL-6 oddziałuje na komórki poprzez swoisty receptor, który składa się z dwóch podjednostek alfa (gp80) i beta (gp130). Aby ocenić rolę IL-6 w mikrośrodowisku raka nerki, postanowiono ocenić ekspresję mRNA dla IL-6 oraz podjednostek alfa i beta jej receptora w guzach nowotworowych oraz w zdrowej tkance nerki. Badaniami objęto 44 chorych: 18 kobiet i 26 mężczyzn, u których wykonano nefrektomię z powodu raka jasnokomórkowego nerki. Z tkanki nowotworowej wyizolowano komórki, które następnie hodowano in vitro. Z tkanki nowotworowej, z tkanki nie zajętej przez nowotwór oraz z hodowli komórkowej izolowano RNA, które poddawano procesowi odwrotnej transkrypcji. Uzyskane DNA amplifikowano przy użyciu metody PCR stosując primery dla IL-6 i podjednostek alfa i beta receptora dla IL-6. Ekspresję IL-6 w tkance zdrowej wykazano w 45 proc. analizowanych przypadków, w tkance nowotworowej w 77 proc., a w hodowli komórek guzów nerki w 54 proc. Podjednostka alfa receptora IL-6 obecna była w 59 proc. komórek zdrowych, w 84 proc. komórek nowotworowych oraz w 70 proc. komórek w hodowli. Ekspresję podjednostki beta receptora wykryto w 70 proc. tkanek zdrowych, w 82 proc. tkanek nowotworowych oraz w 57 proc. hodowli komórek rakowych. Nasze badania wykazały wyższą ekspresję IL-6 w mikrośrodowisku raka jasnokomórkowego nerki niż w tkance zdrowej, pochodzącej z tego samego narządu. Ponadto, źródłem badanych czynników w znacznym odsetku były same komórki nowotworowe. Uzyskane wyniki świadczą o tym, że IL-6 występuje w mikrośrodowisku raka nerki, w którym obecny jest jej swoisty receptor, co potwierdzać może rolę IL-6 w patogenezie raka jasnokomórkowego.