Witamina B12 a inhibitory pompy protonowej - Sutkowski, Michał (Lekarz POZ, 2025)
Niedobór witaminy B12 jest związany z istotnymi zaburzeniami hematologicznymi, neurologicznymi, psychiatrycznymi oraz w zakresie przewodu pokarmowego. Jedną z istotnych przyczyn są stosowane powszechnie, czasem nadmiernie, inhibitory pompy protonowej (IPP). Należy ustalić przyczynę i leczyć niedobór witaminy B12 oraz racjonalizować zgodnie z zasadami terapię IPP.