Wpływ wybranych cech klinicznych i morfologicznych na czas przeżycia chorych na czerniaka skóry - Teresiak, Marek; Krenz, Roman; Grodecka-Gazdecka, Sylwia; Kycler, Witold (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Celem pracy jest retrospektywna ocena wpływu cech klinicznych i morfologicznych czerniaka skóry na czas przeżycia. Analizowano dane 124 pacjentów operowanych w latach 1990-1994 w II Oddziale Chirurgii Onkologicznej Wielkopolskiego Centrum Onkologii. Poddano ocenie cechy kliniczne, takie jak wiek, płeć, lokalizacja zmiany pierwotnej. Na podstawie oceny archiwalnych preparatów histopatologicznych oceniano grubość zmiany w mm wg Breslowa, poziom naciekania wg Clarka, postać histologiczną, obecność nacieku limfocytarnego, cechy regresji, obecność owrzodzenia, satelitów i przerzutów do węzłów chłonnych. W ocenie uwzględniono wpływ zakresu przeprowadzonego leczenia operacyjnego. Dane kliniczne i histopatologiczne oceniano w korelacji z czasem przeżycia. Ocenę czynników prognostycznych przeprowadzono metodą wieloczynnikowego modelu regresji wg Coxa. Najistotniejszym czynnikiem prognostycznym w badanej grupie chorych był stan węzłów chłonnych.