Diagnostyka i leczenie mikroskopowego zapalenia jelita grubego – stanowisko ekspertów Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii - Bielski, Arkadiusz; Marlicz, Wojciech; Małecka-Wojciesko, Ewa; Reguła, Jarosław; Mróz, Andrzej; Zwolińska-Wcisło, Małgorzata; Waśko-Czopnik, Dorota; Eder, Piotr; Daniluk, Jarosław; Rosołowski, Mariusz; Rydzewska, Grażyna (Lekarz POZ, 2025)
Mikroskopowe zapalenie jelita grubego charakteryzuje się wodnistą biegunką bez krwi, prawidłowym lub prawie prawidłowym wynikiem kolonoskopii oraz typowym obrazem histopatologicznym. Czynnikami ryzyka są: starszy wiek, płeć żeńska, nikotynizm, stosowanie niektórych leków i współwystępowanie chorób autoimmunologicznych. Do rozpoznania choroby konieczne jest wykonanie kolonoskopii z pobraniem wycinków z okrężnicy. Pacjenci z mikroskopowym zapaleniem jelita grubego powinni mieć wykonane badania przesiewowe w kierunku celiakii. Leczeniem pierwszego wyboru w indukcji i podtrzymaniu remisji jest budezonid, który charakteryzuje się dobrym profilem bezpieczeństwa. Mikroskopowe zapalenie jelita grubego nie zwiększa ryzyka raka jelita grubego, dlatego pacjenci nie wymagają wzmożonego nadzoru endoskopowego. Często obserwowany jest zespół nakładania objawów mikroskopowego zapalenia jelita grubego i zespołu jelita nadwrażliwego, co prowadzi do trudności diagnostyczno-leczniczych.