Próba śródoperacyjnego wybarwiania wartowniczego węzła chłonnego podczas laparoskopowej limfadenektomii biodrowo-zasłonowej, wykonywanej u chorych na raka gruczołu krokowego - Sieczych, Artur; Paluchowska, Beata; Wiechno, Paweł; J. Marczyński, Piotr; Ruka, Włodzimierz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Od 29 lipca 1998 r. do 20 grudnia 2000 r. u 67 chorych na raka gruczołu krokowego, wstępnie zakwalifikowanych do radykalnej radioterapii z pól zewnętrznych wykonano laparoskopową limfadenektomię biodrowo-zasłonową. U pierwszych 17 chorych podjęto próbę śródoperacyjnego wybarwienia węzła wartowniczego barwnikiem Patentblau V. Nie udało się uzyskać wybarwienia u żadnego chorego. Odstąpiono od śródoperacyjnego podawania barwnika u kolejnych operowanych chorych.