Mieszane zakażenie grzybicze u chorego na raka płuca i z krótkotrwałym epizodem neutropenii - Nowak, Elżbieta; Ramlau, Rodryg; Ozorowski, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Mieszane zakażenie grzybicze Aspergillus fumigatus i Candida kefyr zostało stwierdzone u pacjenta z krótkotrwałym epizodem neutropenii indukowanej chemioterapią z powodu raka płaskonabłonkowego płuca. Diagnoza została oparta na obrazie radiologicznym klatki piersiowej i wyhodowaniu grzybów z popłuczyn oskrzelowych i płynu opłucnowego W leczeniu zastosowano amfoterycynę B, itrakonazol i czynnik wzrostu.