Zastosowanie połączenia pozytonowej tomografii emisyjnej z tomografią komputerową w rozpoznaniu wznowy i ocenie leczenia imatinibem nowotworu podścieliskowego przewodu pokarmowego – opis przypadku - Kula, Zbigniew; Szefer, Jarosław; Małkowski, Bogdan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Połączenie pozytonowej tomografii emisyjnej ( positron emission tomography – PET) z tomografią komputerową ( computed tomography – CT) (PET/CT) z użyciem F-18-fluorodeoksyglukozy (FDG) należy do najnowszych metod obrazowania całego ciała lub wybranego narządu. W pracy przedstawiono przypadek 51-letniej kobiety z guzem podścieliskowym przewodu pokarmowego ( gastrointestinal stromal tumor – GIST). Rozpoznanie ustalono na podstawie badań immunohistochemicznych materiału pooperacyjnego. Chora była 2-krotnie leczona operacyjnie z powodu wznowy miejscowej guza. Nawrót choroby nowotworowej 2-krotnie rozpoznano na podstawie badania PET/CT. Z powodu rozsiewu choroby leczona imatinibem w dawce 400 mg dziennie. Kontrolne badanie PET/CT po 8 tyg. leczenia wykazało częściową odpowiedź na zastosowane leczenie. Przedstawiony przypadek potwierdza przydatność badania PET/CT w diagnostyce wznowy guzów podścieliskowych przewodu pokarmowego po leczeniu operacyjnym oraz w monitorowaniu leczenia imatinibem. guz podścieliskowy przewodu pokarmowego, pozytonowa tomografia