Wskaźniki prognostyczne w przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc - Górecka, Dorota (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest rozpowszechniona na całym świecie. W krajach uprzemysłowionych jest wywoływana głównie paleniem tytoniu. POChP jest ważną przyczyną przedwczesnych zgonów oraz powodem znacznej chorobowości. W krajach uprzemysłowionych znajduje się na 4. miejscu wśród głównych przyczyn zgonów. Niepokojące jest, że w ciągu ostatnich 20 lat śmiertelność z jej powodu wzrasta. Obecnie wiadomo, że choroba ma charakter ogólnoustrojowy, jest przyczyną utrzymującego się stanu zapalnego, który oddziałuje na wiele narządów. Z tego powodu zaczęto poszukiwać innych, poza FEV1, wskaźników prognostycznych, które uwzględniają również pozapłucne aspekty choroby. Takim niedawno zaproponowanym wskaźnikiem jest BODE, w którym poza obturacją oskrzeli uwzględniono wskaźnik masy ciała, duszność i wydolność wysiłkową chorych. Wskaźnik ten okazał się przydatny do prognozowania przeżycia, hospitalizacji oraz wyników różnorodnych interwencji medycznych.