Medulloblastoma u 38-letniego mężczyzny. Opis przypadku i przegląd literatury - Ziółkowska, Ewa; Zarzycka, Małgorzata; Osmańska-Gogol, Maria (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Medulloblastoma , złośliwy guz neuroektodermalny, jest rzadko spotykany u dorosłych i stanowi ok. 1 proc. wszystkich guzów centralnego układu nerwowego. Standardem postępowania jest maksymalne usunięcie guza, z pooperacyjną radioterapią na oś mózgowo-rdzeniową, z boostem na tylny dół czaszki. Ze względu na rzadkie występowanie tego typu nowotworu u dorosłych, nie zostały przeprowadzone badania prospektywne. Nie do końca wyjaśniono, czy przebieg u dorosłych jest inny niż u dzieci. Dzięki postępowi, jaki dokonał się w ciągu ostatnich lat, szczególnie dotyczącemu wczesnej diagnozy, polepszeniu technik operacyjnych, radioterapii osi mózgowo rdzeniowej przy zastosowaniu wysokoenergetycznego promieniowania i użycia chemioterapii adjuwantowej u pacjentów z wysokim ryzykiem, długotrwałe przeżycia są w chwili obecnej możliwe i wynoszą 50–60 proc. 5-letnich przeżyć i 40–50 proc. przeżyć 10-letnich. W chwili obecnej chemioterapia nie ma zastosowania u chorych z dobrymi czynnikami rokowniczymi. Wobec braku randomizowanych badań u dorosłych, bazując na przypuszczeniu, że charakter choroby jest podobny jak u dzieci, dorośli pacjenci są leczeni wg tych samych protokołów, co dzieci. Przedstawiamy przypadek 38-letniego mężczyzny z medulloblastomą, u którego wykonano subtotalne usunięcie guza, z następową radioterapią na oś mózgowo-rdzeniową z jednoczasową oraz adjuwantową chemioterapią. Pacjent jest pod obserwacją od 6 lat, bez znaczących późnych powikłań po leczeniu i wznowy w badaniach obrazowych.