Infekcyjne choroby opłucnej - Cofta, Szczepan (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Choroby opłucnej są nadal istotnym problemem medycznym. Wysięk gruźliczy był w przeszłości najczęstszą patologią infekcyjną opłucnej, choć obecnie w krajach rozwiniętych ustąpił miejsca infekcjom tzw. nieswoistym. W pracy przedstawiono współczesne informacje o infekcyjnych patologiach opłucnej. Przedstawiona została propozycja postępowania diagnostycznego, diagnostyki różnicowej, jak i informacje dotyczące patofizjologii płynu opłucnowego.