Artykuł poglądowyDiagnostyka i leczenie guzów neuroendokrynnych żołądkowo-jelitowo-trzustkowych (GEP NET) - Kos-Kudła, Beata; Foltyn, Wanda; Zemczak, Anna; Marek, Bogdan; Siemińska, Lucyna; Kajdaniuk, Dariusz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Żołądkowo-jelitowo-trzustkowe guzy neuroendokrynne (GEP NET) stanowią heterogenną grupę nowotworów, skojarzoną z występowaniem charakterystycznych objawów klinicznych w następstwie wzmożonej i niekontrolowanej produkcji hormonów i innych substancji bioaktywnych. Wybór leczenia tych guzów zależy przede wszystkim od ich zróżnicowania histopatologicznego i stopnia zaawansowania w czasie postawienia diagnozy, jak również od obecności objawów klinicznych zależnych od czynności hormonalnej. Oznaczanie specyficznych i niespecyficznych markerów biochemicznych GEP NET wykazuje wysoką czułość w ustaleniu diagnozy i może mieć również znaczenie prognostyczne. Badania obrazowe obejmują tomografię komputerową, rezonans magnetyczny, scyntygrafię receptorów somatostatynowych, endoskopową ultrasonografię, endoskopię i angiografię substrakcyjną. Leczenie chirurgiczne pozostaje pierwszą linią terapii NET. Jednakże guzy te są zwykle diagnozowane w zaawansowanym stanie, kiedy ten rodzaj leczenia nie może być zastosowany. W leczeniu farmakologicznym GEP NET bardzo ważną rolę odgrywają analogi somatostatyny. W wybranych przypadkach zaawansowanej, nieoperacyjnej choroby można zastosować interferon alfa, terapię radioizotopową i ablacyjną oraz chemioterapię.