Anatomia nerwu nadbloczkowego: przegląd literatury z implikacjami klinicznymi dla chirurgii - Olender, Melania; Kita, Aleksandra; Hanypsiak, Maciej; Tulski, Michał; Mazurek, Mateusz; Pioterek, Oliwier; Parol, Barbara; Pinkowska, Agnieszka; Domagała, Zygmunt (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2026)
Celem pracy była kompleksowa analiza anatomii nerwu nadbloczkowego (STN) ze szczególnym uwzględnieniem jego zmienności anatomicznej oraz klinicznych implikacji dla chirurgii, analgezji i medycyny estetycznej. Dokonano przeglądu literatury z baz PubMed, Scopus, Web of Science oraz Embase. Uwzględniono wyłącznie recenzowane prace oryginalne dotyczące anatomii STN. Dane ekstraktowało dwóch niezależnych autorów zgodnie z ustalonym schematem. Nerw nadbloczkowy wykazuje znaczną zmienność w zakresie przebiegu, punktu wyjścia z oczodołu, relacji z mięśniem marszczącym brwi oraz liczby i typu odgałęzień. Zidentyfikowano klasyfikacje anatomiczne, różnice między płciami oraz warianty o istotnym znaczeniu klinicznym. Anatomiczna zmienność STN ma istotne znaczenie w planowaniu procedur chirurgicznych i medycyny estetycznej. Znajomość „strefy zagrożenia” oraz wykorzystanie punktów orientacyjnych może zminimalizować ryzyko powikłań. Rekomenduje się dalsze badania z użyciem technik obrazowania w większych grupach populacyjnych.