Artykuł poglądowyTradycje Europejskiego Klubu Trzustkowego i powołanie Polskiego Klubu Trzustkowego - Talar-Wojnarowska, Renata; Małecka-Panas, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Europejski Klub Trzustkowy (European Pancreatic Club, EPC) jest stowarzyszeniem założonym podczas sympozjum dotyczącego chorób trzustki, odbywającego się w Londynie w dniach 9–10 grudnia 1965 r. Ideą powołania Klubu była chęć wymiany poglądów między przedstawicielami nauk podstawowych i klinicznych, zajmujących się badaniami trzustki. Coroczny zjazd, który odbędzie się w tym roku w Tampere w Finlandii, będzie już 38. spotkaniem członków EPC. Na każdym zjeździe akceptowanych i przedstawianych jest ok. 150 prac, prawie ze wszystkich krajów europejskich, a także spoza Europy. Od 2001 r. zaakceptowane streszczenia publikowane są w Pancreatology, a wcześniej – od 1982 r. – publikowane były w Digestion. Oficjalna strona internetowa Europejskiego Klubu Trzustkowego to: www.e-p-c.org. 15 września 2004 r. w Warszawie został założony Polski Klub Trzustkowy. Wcześniej narodowe kluby trzustkowe powstały m.in. we Francji, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Irlandii, Czechach, Włoszech oraz Hiszpanii. Powstanie Polskiego Klubu Trzustkowego oraz organizacja 40. spotkania członków EPC w £odzi w 2008 r. może mieć istotny wpływ na dalszy rozwój pankreatologii w Polsce.