Artykuł poglądowyEnteroskopia dwubalonowa – nowa technika diagnostyki i terapii endoskopowej chorób jelita cienkiego - Milewski, Janusz; Rydzewska, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Choroby jelita cienkiego są często trudne do diagnostyki, a enteroskopia śródoperacyjna była dotychczas jedyną metodą terapii endoskopowej w zakresie całego jelita cienkiego. Wprowadzona w ostatnich latach enteroskopia dwubalonowa umożliwiła zarówno diagnostykę, jak i endoskopową terapię chorób umiejscowionych w całym jelicie cienkim. Enteroskop, stosowany w tej nowej metodzie, opracowanej przez Yamamoto, to 200-centymetrowy endoskop wyposażony w tubę oraz dwa balony – na końcu aparatu i tuby. Wykorzystanie dostępu od żołądka i jelita grubego pozwala na zbadanie całego jelita cienkiego. Za pomocą enteroskopu dwubalonowego można przeprowadzać zabiegi hemostazy z wykorzystaniem plazmy argonowej lub metod iniekcyjnych, polipektomii, mukozektomii, rozszerzania zwężeń jelita, a także zabiegi ECPW u chorych po zespoleniu Roux-en-Y. Reasumując, enteroskopia dwubalonowa jest dość bezpieczną i prostą do przeprowadzenia uniwersalną metodą diagnostyczną i terapeutyczną chorób jelita cienkiego.