Używanie propofolu w celach niemedycznych - Skowronek, Rafał (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2026)
Propofol to podawany dożylnie, krótko działający środek znieczulenia ogólnego. Ma on właściwości sedatywno-nasenne i przeciwpadaczkowe, natomiast jest pozbawiony działania przeciwbólowego. Podczas długotrwałego przyjmowania lek ten przejawia potencjał uzależniający. W literaturze naukowej coraz częściej sygnalizowany jest problem nadużywania propofolu w celach rekreacyjnych (powoduje m.in. łagodną euforię, halucynacje i odhamowanie seksualne), głównie przez anestezjologów. Problem ten jest szczególnie istotny, ponieważ leki stosowane w anestezjologii i intensywnej terapii cechuje wysoka śmiertelność w sytuacji przypadkowego lub celowego przedawkowania. Wskazane wydaje się więc wzmożenie kontroli nad dostępem do tego leku oraz uwrażliwienie środowiska lekarskiego i pielęgniarskiego na objawy uzależnienia wśród przedstawicieli tych zawodów.