Wczesne wyniki leczenia raka gruczołu piersiowego metodą oszczędzającą - Nowicki, Andrzej; Krajewski, Edward; Maruszak, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Wstęp: Rocznie notuje się 10 tys. nowych zachorowań na raka piersi. Operacje oszczędzające wykonywane są u ok. 5 proc. chorych w Polsce i 50–70 proc. chorych w Europie Zachodniej. Jest to poważny problem społeczny, gdyż dotychczas stosowane operacje piersi prowadziły do kalectwa fizycznego i psychicznego kobiet. Celem pracy była wczesna ocena leczenia raka piersi u kobiet operowanych metodą oszczędzającą pierś (BCT). Materiał i metody: Od 1999 do 2004 r. w Specjalistycznym Szpitalu Miejskim w Toruniu leczono 75 pacjentek metodą BCT i 75 metodą Pateya. Średnia wieku po BCT wynosiła 54 lata (33 do 88 lat). Średnia wieku po operacji Pateya – 59 lat (37 do 85 lat). Średni czas obserwacji pacjentek po BCT wynosił 44 mies., a po zabiegu Pateya 43 mies. Wyniki: Wśród 75 pacjentek zakwalifikowanych do BCT u 32 stwierdzono guz w prawej piersi, a u 43 w lewej. U 51 proc. chorych w tej grupie nowotwór występował w zewnętrznym górnym kwadrancie piersi, najmniej guzów stwierdzono w dolnym wewnętrznym kwadrancie. Głównie rozpoznano raka przewodowego naciekającego (ponad 70 proc. w obydwu grupach). Najwięcej chorych w obu grupach miało raka piersi w stopniu zaawansowania pT1c odpowiednio 40 (53 proc.) i 36 (48 proc.), w zaawansowaniu pT2 odpowiednio 17 (23 proc.) i 24 (32 proc.) dla BCT i operacji Pateya. Wykazano histopatologiczne zmiany przerzutowe w węzłach chłonnych pachowych u 19 (20 proc.) pacjentek po BCT i u 30 (40 proc.) leczonych metodą Pateya. Po operacji Pateya u nielicznych chorych występowały powikłania rany pooperacyjnej, natomiast obrzęk kończyny wystąpił u 2 chorych po BCT i 2 po operacji Pateya. U 4 chorych po BCT i u 2 po zabiegu Pateya wystąpiły wznowy miejscowe. Przerzuty do odległych narządów zaobserwowano u 6 pacjentek po BCT i u 6 po amputacji piersi. Wnioski: Prawdopodobieństwo przeżycia po BCT wyniosło 94,7 proc., w tym przeżycie wolne od nawrotu choroby – 87,7 proc. Prawdopodobieństwo przeżycia u pacjentek po operacji Pateya wyniosło 96 proc., a przeżycie wolne od nawrotu choroby – 89,4 proc. Wyniki leczenia oszczędzającego były porównywalne z wynikami uzyskiwanymi po amputacji oraz korelują z danymi z innych ośrodków.