Pierwotny mięśniakomięsak gładkokomórkowy aorty piersiowej Opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Drozd-Lula, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Przedstawiono przypadek 73-letniej chorej na pierwotnego mięśniakomięsaka gładkokomórkowego, zlokalizowanego w piersiowym odcinku aorty. U chorej wystąpił rozsiew choroby drogą naczyń tętniczych do skóry i do kości obu kończyn dolnych. W pracy dokonano również przeglądu piśmiennictwa dotyczącego tej wyjątkowo rzadkiej lokalizacji mięśniakomięsaka gładkokomórkowego.