Rzadkie formy cukrzycy u dzieci i młodzieży - Małecki, Maciej T.; Klupa, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Zdecydowana większość przypadków cukrzycy rozpoznawanych wśród pacjentów pediatrycznych to autoimmunologiczna cukrzyca typu 1. Jednak w tej grupie wiekowej coraz częściej rozpoznaje się przypadki monogenowych form choroby (cukrzyca noworodkowa, mitochondrialna, MODY) oraz typowej cukrzycy typu 2. Właściwa diagnostyka różnicowa cukrzycy ma bardzo duże znaczenie praktyczne i wpływa na sposób leczenia, prognozowanie postępu choroby i określenie rokowania u poszczególnych osób w rodzinie. W artykule zamieszczono przegląd rzadkich form cukrzycy, innych niż autoimmunologiczna postać cukrzycy typu 1, występujących w praktyce pediatrycznej. Przedstawiono ich obraz kliniczny, diagnostykę oraz sposób leczenia.